Algemeen

Eerder dement door gebruik slaapmiddelen
Als je geen oog dicht doet, lijkt een slaappil de snelste en makkelijkste oplossing. Toch zitten er risico’s aan. Niet alleen zijn ze verslavend, mensen die langdurig slaapmiddelen gebruiken, hebben vijftig procent meer kans om dement te worden als ze ouder worden. In deze nieuwsbrief leggen we het verband uit tussen slaapmiddelen en dementie. En we geven de beste natuurlijke slaaptips.
Het is verleidelijk om slaapmiddelen jaren te gebruiken als dat goed werkt. Dit is ook de reden dat veel mensen ze blijven innemen, terwijl ze eigenlijk maar een paar weken gebruikt mogen worden. Naar schatting nemen 300.000 mensen in Nederland langer dan drie maanden slaapmiddelen.
 
Franse wetenschappers waren benieuwd naar de gevolgen van het langdurig slikken van slaapmedicatie. Daarom volgden ze 1063 mannen en vrouwen van gemiddeld 78 jaar twintig jaar lang. Het bleek, dat de nachtbrakers die langdurig slaapmiddelen gebruikten, vaker dement werden.
 
De onderzoekers keken naar het gebruik van benzodiazepinen. Dit is een verzamelnaam voor slaappillen met kalmerende eigenschappen. Het effect van deze middelen is positief op de korte termijn, omdat ze snel werken. Wanneer je het langere tijd gebruikt, is het echter verslavend. Er zijn meer nadelen, zo wordt de kans groter dat je valt en daardoor botten breekt. Uit het onderzoek blijkt nu dat je vijftig procent meer risico hebt op dementie.
 
Maar wat moeten nachtbrakers dan? Oma’s warme melk met honing voor het slapengaan, is zo gek nog niet. Het slaapverwekkende effect in warme melk is de stof tryptofaan in melk. Je lichaam maakt hier serotonine van. Zodra het buiten gaat schemeren, zet je lichaam die serotonine om in melatonine en daarvan val je sneller in slaap. De honing, een koolhydraat, zorgt ervoor dat je lichaam tryptofaan eerder opneemt.
Een slaapmutsje voor je in bed stapt, lijkt slechte slapers te helpen. Alcohol zorgt er inderdaad voor dat je sneller inslaapt. Het nadeel is echter dat je lichaam went aan de alcohol; je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. De kwaliteit van de slaap vermindert ook door alcohol, want de verwerkingsprocessen in je hersenen functioneren slechter waardoor je onrustiger slaapt. Neem dus liever een kopje kalmerende kamillethee.
 
Werking Homeopathie wetenschappelijk aangetoond door Nobelprijswinnaar
Geplaatst on | October 15, 2010 
1__8_ms2-rvf_1Luc Montagnie, Nobelprijswinnaar in de wetenschap heeft een ontdekking gedaan over de aard van water dat aanduidt dat de therapie inderdaad een op wetenschappelijk gebaseerde methode is.
Professor Montagnier, een Franse viroloog, die de Nobelprijs heeft gewonnen voor het ontdekken van een link tussen HIV en AIDS, heeft mede Nobelprijswinnaars geschokt door hen te vertellen dat water een geheugen heeft dat zelfs voortzet na vele malen van verdunning.
Het idee is een van de fundamenten van homeopathie, welke zegt dat de kracht van een substantie wordt versterkt door verdunning (potentiëren).
Montagnier heeft ontdekt dat de oplossing, die DNA van virussen en bacteriën bevat, “lage radiogolven kunnen uitzenden”.Deze golven beïnvloeden moleculen rondom hen, en veranderen deze in georganiseerde structuren. Op hun beurt, kunnen deze moleculen dan ook weer golven uitzenden.
Montagnier heeft ontdekt dat de golven in het water blijven, zelfs nadat het vele malen is verdund. Professor Montagnier’s verslag kon niet op een slechter moment naar buiten komen voor doktoren. Afgelopen week, heeft de UK’s British Medical Association (BMA) – de vakbond van doktoren – een resolutie doorgevoerd om de beschikbaarheid van homeopathie te stoppen richting de Nationale Gezondheidsdienst.
Zij willen ook dat alle homeopathische middelen in een speciaal gemarkeerde sectie komen te staan in drogisterijen en apotheken, onder de naam Placebo’s. De Nationale Gezondheidsdienst spendeert rond de 4 miljoen pond per jaar aan homeopathie, voornamelijk gefinancierd door vier homeopathische ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk.
Bron: Niburu.nl
 
Leverbescherming met mariadistel tijdens chemo bij leukemie 
Suppletie met mariadistel beschermt de lever van kinderen die voor hun acute lymfoblastische leukemie (ALL) behandeld worden met chemokuren. Dit was het resultaat van een studie van dr. Kara Kelly en collega’s van Columbia University Medical Center in New York bij 50 kinderen met ALL met een chemokuur. Hiervan kregen 24 kinderen gedurende twee maanden supplementen met mariadistelextract, de overigen een placebo. Zij besloten het kruid mariadistel te gaan gebruiken gezien de lange geschiedenis van succesvol gebruik als leverbeschermend middel. Een capsule mariadistelextract van 240 milligram bevatte 80 mg van het actieve bestanddeel silibinine. De dosering was gerelateerd aan het lichaamsgewicht: kleinere kinderen kregen 80 mg silibinine per dag, zwaardere kinderen 320 mg per dag.Kinderen die mariadistelcapsules hadden gekregen, hadden significant lagere serumwaarden voor de leverenzymen aspartaat-aminotransferase (AST) en voor alanine-aminotransferase (ALT). Verlaging van deze enzymen wijst op minder ontsteking van de lever. Over het geheel genomen verdroegen de kinderen die mariadistelextract innamen de chemokuur iets beter en waren er bij hen iets minder vaak veranderingen in het regiem van chemotherapie nodig dan de kinderen die een placebo kregen.
1__8_ms2-rvf_2Bron: orthoeurope
 
Artsen opperen euthanasie, familie eist vitamine C injecties en redden vader
Geplaatst op | August 23, 2010 
1__8_ms2-rvf_3Een familie in Nieuw Zeeland nam geen genoegen met de conclusie van de ”medische experts” dat hun vader niet meer te redden was na het oplopen van een ernstige longontsteking. Deze artsen wilde de man laten sterven maar de familie eiste dat hij vitamine C injecties kreeg.
Het leven van de man werd hierdoor gered. Denk nu niet dat de artsen iets van dit verhaal hebben geleerd… Deze medische arrogantie heeft al vele levens gekost en er verandert helaas weinig aan de houding van deze experts terwijl er steeds meer bewijs is voor het effect van vitamine C injecties, hoge dosis vitamine D, B12 injecties etc etc.
 
Vitamine C speelt cruciale rol in de strijd tegen kanker
Nieuw onderzoek van de Universiteit van Otago, Christchurch, toont aan dat vitamine C kan helpen de groei van kankercellen te beteugelen.
De studie, onder leiding van hoogleraar Margreet Vissers van de universiteit Free Radical Research Group, is het eerste echte bewijs van een verband tussen vitamine C en tumorgroei. Universitair hoofddocent Vissers zegt:
“Onze resultaten bieden een veelbelovende en eenvoudige ingreep welke kan helpen in onze strijd tegen kanker, zowel op het niveau van preventie als op dat van genezen”.
 
Pikante pepers doen bloeddruk dalen
1__8_ms2-rvf_4
Chilipepers werden al genoemd als wondermiddel om gewicht te verliezen. Nu zouden ze ook de bloeddruk verlagen, zo ontdekten Chinese wetenschappers na een studie bij ratten.
Dat staat te lezen in het vakblad Cell Metabolism. Ook werd genoteerd dat Chinezen uit het noorden vaker aan hoge bloeddruk leden in vergelijking met Chinezen uit het zuiden, waar ze vaker pikant eet.
Het ingrediënt dat de pepers zo pikant maakt, capsaïcine, zorgt er ook voor dat de aderwanden ontspannen en zo de productie van stikstofmonoxide te stimuleren, wat de bloedvaten beschermt tegen infecties en dysfunctie. Gevolg: de bloeddruk zal mettertijd dalen.
Deze studie is niet de eerste die de link legt tussen capsaïcine en een lagere bloeddruk, maar het is wel de eerste die op lange termijn de effecten op knaagdieren met hoge bloeddruk bestudeert.
Verder onderzoek is wel nodig om te bepalen hoeveel precies nodig is om een impact te hebben op mensen. (edp)
 
Vitamine D beschermt tegen darmkanker
Mensen met meer vitamine D in hun bloed hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een Europees onderzoek waarvan epidemioloog dr. Bas Bueno-de-Mesquita, verbonden aan het UMC Utrecht en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een van de hoofdonderzoekers is. Mensen met de hoogste vitamine D concentraties in hun bloed blijken bijna veertig procent minder kans te hebben om later darmkanker te krijgen dan mensen met de laagste concentraties.
Op welke manier vitamine D precies de kans op darmkanker vermindert is onduidelijk en op basis van deze resultaten kan niet geconcludeerd worden dat extra vitamine D in het eten of als supplement darmkanker voorkomt. Aanwijzingen dat vitamine D zou beschermen tegen darmkanker bestaan al langer, maar zijn voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Het effect is nu voor het eerst bevestigd in Europa.
(22 januari 2010)
 
Ezelinnenmelk beter bij allergie
1__8_ms2-rvf_1
Cleopatra baadde zich volgens de overlevering luxueus in ezelinnenmelk. Dat deze melk in de 21e eeuw ook andere positieve eigenschappen bezit, blijkt uit een Italiaanse studie, gepubliceerd in Pedriatic Allergy and Immunology, in november vorig jaar.
Ezelinnenmelk zou beter zijn voor kinderen met atopisch eczeem en een vastgestelde koemelkallergie dan geitenmelk. Het eiwitprofiel van ezelinnenmelk ligt een stuk dichter bij de humane melk ligt dan geitenmelk. Daarnaast wordt het beter verdragen door de kinderen en verbetert het de klachten meer dan geitenmelk doet.
 
Gezondheidsclaims op etiket
Producenten van voeding mogen van de Europese Unie vanaf 2010 geen gezondheidsclaims op verpakkingen meer zetten die misleidend zijn.

1__8_ms2-rvf_2
Het is voor de consument niet eenvoudig na te gaan of een gezondheidsclaim op waarheid berust. Slogans als `voor sterke botten` of `voor een natuurlijke stoelgang`; zijn die waar of niet waar? De Europese Voedselautoriteit EFSA geeft daarom advies uit of claims wel of niet terecht zijn. Onlangs nam ze de eerste acht gezondheidsclaims onder de loep. Zeven kregen een negatief advies. De gezondheidsclaim van Unilever over het effect van plantensterolen op het verlagen van het cholestorolgehalte, was de enige die goedkeuring kreeg. [11 september 2008] Bron: ConsuMed®
 
Broccoli herstelt bloedvaten
Broccoli lijkt schade aan bloedvaten bij diabetici deels te kunnen herstellen. Sulforafaan, een stof die in broccoli zit lijkt daarvoor verantwoordelijk.
1__8_ms2-rvf_3
Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Warwick, Engeland. Diabetici hebben vaak beschadigde bloedvaten, waardoor ze een groter risico lopen op hart- en vaatziekten. Het te hoge glucosegehalte in hun bloed veroorzaakt een vermeerdering van het aantal reactieve zuurstofverbindingen, waardoor schade ontstaat. De onderzoekers wilden weten wat het effect was van sulforafaan op beschadigde bloedvaten. Aanvullend onderzoek zal moeten uitwijzen of een groenterijk dieet de gezondheid verder herstelt. [25 augustus 2008] Bron: ConsuMed®
 
Gezonde flavonolen in groene thee
Flavonolen in groene thee helpen hart –en vaatziekten voorkomen. Ze verlagen de bloeddruk en verbeteren de bloedtoevoer.
1__8_ms2-rvf_4
Dat schrijven Griekse onderzoekers in het European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. Enkele koppen groente thee per dag zijn al voldoende. Veertien proefpersonen kregen meerdere keren per dag groene thee, met water verdunde cafeïne of gewoon heet water. De gezonde effecten van de groene thee waren al binnen een half uur zichtbaar. Ook zwarte thee biedt dit gezonde effect, zij het in wat mindere mate. Verder bevatten tomaten, grapefruits, cacao en rode wijn dezelfde gezonde flavonolen. [21 juli 2008] Bron: ConsuMed®
 
Ginkgo-extract effectief na beroerte
Hersenschade door een beroerte kan deels worden voorkomen en verminderd met ginkgo-extract.

1__8_ms2-rvf_5

Dat zeggen onderzoekers van de John Hopkins University (VS). Ginkgo is een vooral in Japan een voorkomende boomsoort. Blijkbaar beschermt ginkgo tegen de schadelijke werking van vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen vallen lichaamscellen aan en proberen die te vernietigen. Een en ander blijkt uit proeven met genetisch gemanipuleerde muizen. Muizen die ginkgo-extract kregen, hadden ruim vijftig procent minder neurologische schade na een beroerte en 48 procent minder schade in kleinere gebieden van de hersenen. Wel kunnen interacties van ginkgo-extract met voorgeschreven medicatie en aspirine optreden.  [24 oktober 2008] Bron: ConsuMed®

Koenjit als medicijn?

Koenjit (geelwortel) is een kruid dat in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Er worden krachtige ontstekingsremmende eigenschappen aan toegeschreven.

n_xp8_memo_6
Het kruid wordt ook beschreven in de Ayurvedische medische leer. In een rubriek rond volksgeneeskunde in de Amerikaanse krant Hartford Courant schrijft een lezer dat zijn stiefvader last had van zeer ernstige psoriasis. De psoriasis bedekte zijn gehele lichaam en hoofdhuid en gaf ernstige jeukklachten. In de lokale supermarkt kocht zijn vrouw koenjit in pilvorm. Binnen een week was de psoriasis op de helft van zijn lichaam verdwenen. Drie weken later had hij nog wel last van wat schilfering, maar de jeuk was verdwenen. [14 november 2008] Bron: ConsuMed®
 
Muziek goed voor je hart
Niets is beter voor hart en bloedvaten dan muziek. Zet eens Beatles, Bach of Bauer op, ga zitten en ontspan.
n_xp8_memo_7